Digitalni dogodek

Digitalni posvet: O pomenu presejalnih programov

11. 03. 2021 11:00

V Sloveniji kljub izjemnemu napredku na področju preventive, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja raka, letno na novo za njim zboli okoli 15.000 ljudi in umre več kot 6.000 Slovencev. Vendar pa nekatera rakava obolenja znamo in zmoremo odkriti zgodaj in jih uspešno preprečiti.

Kaj lahko kot posamezniki naredimo, da ne bi zbolevali in umirali zaradi rakavih obolenj, ki bi jih lahko odkrili zgodaj ali preprečili? Predvsem troje: vzdržujemo lahko zdrav način življenja, se redno udeležujemo preventivnih pregledov za odkrivanje raka in ob prvih simptomih, sumljivih za raka, ne odlašamo z obiskom pri osebnem zdravniku.

Ali se redno odzovete na vabilo na brezplačni presejalni pregled, ki jih omogočajo državni presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka, programi DORA, ZORA in Program Svit? Ste vedeli, da je prav program Zora v veliki meri zaslužen, da se je pojavnost raka na materničnem vratu skoraj prepolovila? Da je večina rakov dojk v programu DORA odkritih v začetni stopnji, ko je zdravljenje bolj uspešno, kakovost življenja bolnic pa večja? Da v Programu Svit 65 % primerov raka na debelem črevesu in danki odkrijejo tako zgodaj, da onkološko zdravljenje ni potrebno? Je to dovolj argumentov za vključitev v omenjene programe, ko se počutimo zdrave?

Gostje digitalnega posveta bodo vodja programa DORA mag. Kristijana Hertl, dr. med., vodja programa ZORA dr. Urška Ivanuš, dr. med., in gastroenterolog prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo v UKC Ljubljana, ki bo predstavil Program Svit.

Z zdravniki bomo osvetlili pomen vključevanja v programe DORA, ZORA in Svit, se seznanili z vplivom presejalnih programov na zmanjševanje bremena raka ter se vprašali, zakaj se mnogi, kljub dobri dostopnosti programov, teh še vedno ne udeležujejo. Drugi del predavanja bomo namenili odgovorom na vaša vprašanja, ki jih zdravnikom lahko zastavite v okviru prijavnega obrazca ali pa neposredno med digitalnim posvetom.

Prijava na dogodek