Digitalni posvet: Mladostniki in depresija

23. 09. 2021 18:00

Za boljše razumevanje razvoja duševnih motenj pri mladostniku je potrebno najprej razumeti sam proces postopnega dozorevanja in odraščanja, ki je značilen za to turbulentno obdobje. Starši pogosto težko ločijo, kdaj gre za uporništvo, ki je odraz normalnega psihološkega razvoja, in kdaj gre za signal, da je mladostnik v težavah.

Mladostništvo je obdobje med otroštvom in odraslostjo in ga velikokrat srečamo tudi pod imenom adolescenca. Je obdobje, ki ga delimo na tri dele: zgodnje (od 10. do 14. leta), srednje (od 15. do 19. leta) in pozno (od 20. do 24. leta) mladostništvo. V tem obdobju ima mladostnik še vedno nekaj značilnosti otroka in že nekaj značilnosti odraslosti, postopoma pa duševno in socialno dozoreva v odraslo osebo.

Vloga staršev v zgodnjem ali srednjem obdobju mladostništva je zelo pomembna. Kako pomagati najstniku, da gre dobro skozi proces odraščanja, kako na mlade vpliva čas epidemije in socialne izolacije, kako pristopiti k najstniku, ki je depresiven? Zakaj je možnost za depresijo večja pri dekletih? Odgovore na to in še mnogo zanimivega boste našli v digitalnem posvetu s Klavdijo Zver Zahwi, univ. dipl. psihologinjo.

Prijava na dogodek